Van baan veranderen

Opbouw
Als u bij een andere werkgever gaat werken, doet u niet meer mee met de pensioenregeling die u nu hebt. Het ouderdomspensioen dat u hebt opgebouwd, blijft staan. Maar u bouwt geen pensioen meer op in deze pensioenregeling.

Bij uw nieuwe werkgever bouwt u waarschijnlijk ook pensioen op. Dat gebeurt dan in de pensioenregeling van uw nieuwe werkgever.

Waardeoverdracht
Soms is de nieuwe pensioenregeling beter dan de oude. Bijvoorbeeld als in de nieuwe pensioenregeling betere toeslagen op uw pensioen worden verleend. Dan kan het voordelig zijn om het opgebouwde pensioen uit de pensioenregeling van het pensioenfonds aan de nieuwe pensioenregeling over te dragen. Dat wordt 'uitgaande waardeoverdracht' genoemd. Als u hier gebruik van wilt maken, kunt u dit aanvragen via uw nieuwe werkgever. Stopte uw pensioenopbouw na 1 januari 2019 en is uw opgebouwde pensioen lager dan €2 per jaar, dan krijgt u dat pensioen niet. Dat is wettelijk zo bepaald.

Het kan ook zo zijn dat u een pensioen dat u hebt opgebouwd in de pensioenregeling van een vorige werkgever wilt overdragen naar het pensioenfonds. Dat wordt 'inkomende waardeoverdracht' genoemd. Als u hier gebruik van wilt maken, dan kunt u een waardeoverdracht naar het pensioenfonds aanvragen. U gebruikt daarvoor een waardeoverdrachtformulier dat u in de Mijn SPX-omgeving kunt downloaden.